La 9 mai în aproape toate ţările care au făcut parte din spaţiul Uniunii Republicii Sovietice Socialiste este sărbătorită „Ziua Victoriei” În Republica Moldova ziua a început să fie marcată pe 2001.

Zeci de locuitori ai raionului Edineț s-au întrunit în grădina publică „Vasile Alecsandri”  să onoreze veteranii celui de-al doilea război mondial rămași în viață, și să cinstească memoria celor care au plecat în nemurire. Ziua victoriei asupra Germaniei naziste a fost consemnată printr-un ceremonial militar-religios. Veteranii care au luptat cu greu îşi amintesc de anii suferinţei.Tovarăşii vin astăzi se depună flori şi să le dorească celor rămaşi în viaţă multă sănătate şi vremuri bune.

Discursurile ținute de reprezentanții puterii locale și ai centrului militar teritorial s-au axatatît pe evenimentele de acum 66 de ani, cît și pe realitatea zilelor noastre. Demnitarii au adus un omagiu participanților la luptele crîncene din anii 1941-1945, dar și tuturor militarilor implicați vreodată în conflicte armate. În memoria celor trecuți din viață a fost ținut un minut de reculegere. Manifestarea consacrată zilei  Victoriei a finalizat prin depuneri de flori la  monumentul mamei îndoliate, simbol al eternității.