Astăzi la Edineţ, în scuarul din faţa Hotelului „NICA”, a fost sfinţită o troiţă din piatră, întru pomenirea arhimandritului Sofian Boghiu. Slujba de sfinţire a fost oficiată de părintele Constantin Coman de la Bucureşti împreună cu un sobor de preoţi atît din România cît şi din Republica Moldova.

Troiţa a fost sculptată în basorelief la Cluj, la iniţiativa ASCOR, şi a fost instalatăla Edineţ deoarece de pe aceste meleaguri se trage şi arhimandritul Sofian Boghiu. Acţiunea, menită să readucă în conştiinţa edineţenilor, dar şi a tuturor românilor din Republica Moldova personalitatea arhimandritului Sofian Boghiu, a fost susţinută de Primăria oraşului Edineţ.

„Prin acţiunea de cultură de astăzi se  sfinţeşte TROIŢA ridicată în numele celui ce a fost Sofian Boghiu, pămînteanul nostru, şi care a adus un mare aport în vaţa creştină a bisericii de pe ambele maluri ale Prutului. Această acţiune va rămîne în istorie pentru cei care vor veni după noi şi am certa convingere că prin tot ceea ce se lasă pe acest pămînt, prin tot ceea ce a lăsat arhimandritul Sofian Boghiu pentru noi toţi din Edineţ, pentru întreaga suflare din acest spaţiu mioritic rămîne a fi un adevărat act de pietatevşi de deschidere către popor” a menţionat d. Constantin Cojocari, primar de Edineţ.

După ceremonia de sfinţire preotul Constantin Coman a susţinut o conferinţă în sala festivă a Gimnaziului Edineţ, unde a povestit despre viaţa, activitatea şi credinţa luminată a arhimandritului Sofian Boghiu. La conferinţă au participat bibliotecari, profesori, elevi, reprezentanţi ai administraţiei publice din raion.

YouTube previzualizare imagini

Primarul de Edineţ, d. Constantin Cojocari, a conferit arhimandritului Sofian Boghiu Titlul „Personalitate de onoare” a oraşului Edineţ post mortem.

Vezi AICI galerie foto.