Marian Lupu în vizită la Edineț

Domnul Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită la Edineț, însoțit de viceministrul agriculturii d-nul Dumitru Godoroja și viceministrul sănătății d-nul Gheorghe Țurcanu, unde a discutat cu reprezentanţii din diverse domenii de activitate despre problemele existente, dar şi despre implementarea reformelor. La întîlniri au participat și Primarul de Edineț, d-nul Constantin Cojocari, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova d- nul Oleg Sîrbu și Președintele Raionului Edineț d-nul Oleg Scutaru.

În discursul său liderul democrat a declarat că în Moldova, „unele reforme bune ca esenţă sunt implementate defectuos din cauza metodelor aplicate” și a precizat că Parlamentul își va da străduința pentru a corecta cursul reformelor inițiate.

Angajaţii din domeniul sănătăţii de la Edineț au vorbit despre gradul înalt de birocraţie în sistemul medical, insuficienţa dotărilor şi a finanţării, imperfecţiunea procesului de planificare bugetară în domeniu, dar şi despre salariile mici, etc. În cadrul întâlnirii cu liderii agricoli locali, accentul a fost pus pe implementarea noului sistem de impozitare. S-a vorbit atât despre perspectiva implementării impozitului unic în agricultură, cât şi de introducerea cotei unice de TVA de 20%. De asemenea, agricultorii au solicitat reevaluarea condiţiilor de subvenţionare, care, potrivit lor, sunt discriminatorii, dar şi insuficiente, în special, în condiţiile dificile create ca urmare a secetei din vara curentă.