Aleşii chiulangii din Consiliul orăşenesc Edineţ au fost pedepsiţi. 11 consilieri comunişti au rămas fără mandate, fiindcă au lipsit de la şedinţe. Ei susţin că vor acţiona decizia în instanţă. În prezent, autorităţile din Edineţ aşteaptă validarea mandatelor noilor consilieri.

Scandalul în Consiliul orăşenesc Edineţ a luat amploare încă în luna decembrie 2012, când aleşii au votat două decizii la o şedinţă fără cvorum. Comuniştii le-au contestat în instanţă şi aşteptau ca primarul să dizolve consiliul local, iar în oraş să fie anunţate alegeri anticipate. Ei au rămas, însă fără mandate deoarece nu s-au mai prezentat la şedinţe.

„Pesonal am vorbit cu mulţi din ei, au nişte teorii, nu le dă voie şeful… cine e şeful?! Ei cu mare plăcere ar veni, dar nu le permit”, a declarat preşedintele fracţiunii PD în Consiliul Edineţ , Ion Gheţu.

„Ideea a fost de a oferi şansa altor consilieri, dacă aceştia un an şi o lună nu vin la sesiune”, a spus primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocaru.

La rândul lor, comuniştii spun că nu au venit la şedinţe deoarece consideră ilegală activitatea Consiliului local şi insistă ca la Edineţ să aibă loc alegeri anticipate.

„Nu există o altă cale. Alegerile anticipate sunt singura ieşire din situaţie. Sunt singura cale legală”, a menţionat preşedintele fracţiunii PCRM în Consiliul Edineţ , Igor Nepeivoda.

Decizia i-a împărţit pe alegători în două tabere. „Dacă au pus piedici înseamnă că au făcut corect. Trebuie să mergem înainte”, a afirmat o persoană.

„Majoritatea oamenilor din oraş s-au dezamăgit în comunişti, deoarece nu participă, nu iau decizii”, a precizat un alegător.

În Consiliul orăşenesc Edineţ sunt 27 de aleşi locali. Cei mai mulţi sunt din partea PCRM şi PD care au câte 12 şi respectiv 11 aleşi.

publika.md