Consiliul orăşenesc Edineţ a decis ridicarea mandatelor a 11 consilieri comunişti pe motiv că aceştia nu s-au prezentat la 3 sau mai multe şedinţe. Viceprimarul de Edineţ, Valerian Ciobanu, a comunicat pentru IPN că această măsură a fost necesară deoarece Consiliul nu s-a putut convoca în şedinţă de 19 ori din cauza neprezentării consilierilor comunişti, în total 12 la număr, şi a 2 consilieri liberal-democraţi.
Valerian Ciobanu susţine că cel de-al 12-a consilier comunist şi-a depus mandatul din proprie iniţiativă. Situaţia celor 2 liberal-democraţi se va pune în discuţie la o următoare şedinţă. Viceprimarul susţine că, după ridicarea mandatelor consilierilor comunişti, a apărut o altă problemă: liderii comunişti din raion le interzic consilierilor supleanţi să depună declaraţiile de acceptare a mandatului de consilier.
Viceprimarul de Edineţ susţine că, până acum, Consiliul nu a fost dizolvat, pentru că din decembrie  au avut loc câteva şedinţe, iar legislaţia prevede că acesta poate fi dizolvat, dacă nu se convoacă timp de 6 luni consecutiv. Astfel, două şedinţe  au avut loc în decembrie anul trecut, când în localitate era stare de urgenţă, toate drumurile fiind blocate, iar apeductul central – îngheţat. Consiliul s-a convocat în şedinţă cu doar 13 consilieri din 27 pentru a putea rectifica bugetul necesar pentru lucrările de maximă importanţă. Şi în luna martie a avut loc o şedinţă deliberativă, cu 15 consilieri. Cei doi liberal-democraţi s-au prezentat la şedinţă şi chiar au votat  unele decizii.
Contactat de IPN, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, a spus că până acum nu au existat cazuri de ridicare în masă a mandatelor consilierilor, dar nici refuzul, tot în masă, de a accepta atribuirea mandatelor. Secretarul CEC spune că regulamentul de ridicare şi atribuire a mandatelor nu prevede cum se acţionează în astfel de situaţii şi, probabil, CEC va revizui regulamentul pentru a nu admite cazuri de blocaj. Totodată, Andrei Volentir a precizat că 2 candidaţi supleanţi din cei 12 ai PCRM au semnat declaraţia de consimţământ şi Consiliul orăşenesc va putea activa şi cu 10 consilieri lipsă, dacă va fi asigurat cvorumul la şedinţe.

ipn.md