Astăzi, 24 aprilie 2014, în oraşul Edineţ, Piaţa Independenţei, a avut loc un miting de comemorare a victimelor avariei de la centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, organizat de către Comisariatul Militar Raional Edineţ. Au luat cuvîntul colonelul Vitalie Cuţei, Primarul oraşului Edineţ, d-l Constantin Cojocari, vicepreşedintele Raionului Edineţ, d-na Musteaţă Galina, reprezentantul Guvernului RM în teritoriu, d- Victor Cerevatîi şi alţii. Mitingul s-a încheiat cu depunerea de flori la piatra comemorativă din Grădina Publică „Vasile Alecsandri”.

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, se numără printre cele mai mari dezastre produse de om. Potrivit specialiştilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, situată într-o zonă împădurită, cu o densitate scăzută a populaţiei, la circa 130 km nord de Kiev şi aproximativ 20 km sud de frontiera cu Belarus, era compusă din patru reactoare nucleare de tip RBMK-1000, capabile de a produce 4 GW de putere electrică. Reactoarele 1 şi 2 au fost  construite între anii 1970 şi 1977, în timp ce reactoarele 3 şi 4 au fost finalizate în 1983. Două reactoare RBMK se aflau în proces de construcţie la momentul accidentului.