CRONOGRAF cadRO TUR la EDINEȚ!

În premieră, sub egida Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, OWH Studio lansează caravana cinematografică cadRO TUR. Din dorinţa de a aduce documentarele de pe marele ecran cât mai aproape de publicul larg, CRONOGRAF cadRO TUR va călători cu un program de proiecţii ambulante în 15 oraşe din ţară şi din vecinătate.

CRONOGRAF cadRO TUR va deschide ușile sălilor de cinema din casele de cultură şi organizând proiecții în aer liber, oferind publicului din întreaga țară o retrospectivă a celor mai bune filme prezentate până acum la festival şi premiate cu trofeul cadRO.

La Edineț cadRO TUR ajunge pe 12 și 13 iulie. Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură, str. Independenței 65. Intrarea liberă.

În program:

12 iulie, ora 19:00“Te iubesc Ion şi Doina”, cea mai recentă producție OWH Studio (2014), în regia Leontinei Vatamanu. Filmul prezintă viața și creația legendarului tandem Ion și Doina Aldea Teodorovici – 100 de minute de dor și dragoste pentru români.

13 iulie, ora 19:00„SĂRMAna de pe Prut, o producție OWH Studio, 2011, în regia Leontinei Vatamanu. Sârma ghimpată de pe Prut are o istorie similar cu destinul Moldovei în perimentru URSS. Ea a trecut de-a lungul Prutului nu doar prin sate, ogrăzi, grădini, cimitire. Ea a trecut prin viețile unor oameni. A apărut peste noapte, despărțind consângenii de pe cele două maluri ale Prutului ca și blestemtatul zid al Berlinului. Cât a  stat vertical, sârma a cam ruginit, stâlpii au putrezit, iar oamenii au oboist de prezența ei. În final n-au rămas decât niște ghemuri încâlcite de metal și niște amintiri care mai înțeapă în inimă.

La ora 19:45 – un film de Sergiu Cumatrenco Jr. și Valeriu Șova „Bee Moldovan” (Trofeul cadRO și Simpatia Publicului, CRONOGRAF ediția a IX-a, 2011). Filmul prezintă povestea unor basarabeni plecaţi la muncă în Paris. În paralel, viziunea unui prisăcar despre poporul nostru conturează metaforic situatia geopolitică a Moldovei.

CRONOGRAF este unicul Festival Internațional de Film Documentar din Republica Moldova, eveniment ce îşi propune să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare din întreaga lume. Festivalul este organizat anual de către OWH Studio, începând cu 2001.

OWH Studio organizează acest eveniment în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, TV5 MONDE şi Primăria oraşului Edineţ.

Vă așteptăm cu drag la CRONOGRAF – ecranul unde realitatea devine artă.