Stimaţi locuitori ai oraşului Edineţ, satul Alexandreni şi Gordineştii Noi!!!

Toţi edineţenii şi îndeosebi cei de etnie romă sunt invitaţi să celebreze ziua internaţională a ROMILOR, care este marcată la 8 aprilie proclamată din 1990.
Eşti aşteptat Duminică, 10 aprilie la orele 19 la intersecţia 31 august cu Trifan Baltă pentru a sărbători acest eveniment printr-un concert de excepţie şi multe SURPRIZE!!!!

” Diversitatea de culturăşi tradiţie poate îmbogăţi o societate „

***************************************************************************
Ziua internațională a romilor este marcată în fiecare an pe data de 8 aprilie.
A fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU). La congres, au participat delegații din 14 țări. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka.
Potrivit celor stabilite la Congres, această zi este pentru romii de pretutindeni și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare. Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. Manifestările prilejuite de această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și a limbii romani, dar în mod special a identității romilor. Unul dintre principalele obiective este, de altfel, recunoașterea internațională a minorității rome ca minoritate națională de origine indiană.
În anul 1983, a fost organizat, la Chandigargh, în India, primul Festival Mondial al Romilor, care s-a bucurat de prezența lui Indira Ghandi, cel ce avea să devină, ulterior, prim-ministru al Indiei. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, prezența acestuia la eveniment reprezintă o recunoaștere a faptului că etnia romă are origine indiană.
La 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, reprezentând 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa, eveniment ce a prilejuit desfășurarea, în numeroase țări de pe toate continentele, a ”Ceremoniei Râului”. Cu această ocazie, au fost aruncate pe ape flori și lumânări aprinse, în memoria strămoșilor romi care și-au început, cu o mie de ani în urmă, drumul către Europa, apoi către cele două Americi și mai departe.