Sediul administrativ al Parcului Industrial Edineț a fost inaugurat miercuri, 5 octombrie. Edificiul a fost construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională, implementat de ADR Nord, în valoare totală de 12,362 de milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

La evenimentul de inaugurare a sediului administrativ al Parcului Industrial Edineț au participat Marian Lupu, președintele fracțiunii PDM în Parlamentul Republicii Moldova; Oleg Sârbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Anatolie Zolotcov, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Iurii Garas, președintele raionului Edineț; Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț; antreprenori și reprezentanți ai mass-media.

Președintele fracțiunii PDM în Parlamentul Republicii Moldova, Marian Lupu, a remarcat că astfel de proiecte au fost și vor fi o prioritate a sa în calitate de funcționar de stat. „Ceea ce vedem acum este munca unei echipe de oameni profesioniști care a demonstrat prin fapte concrete rezultate importante. Voi urmări personal ca astfel de proiecte să fie întreite și înzecite pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Evident, acest obiectv va fi mai simplu să-l realizez din postura de președinte al Republicii Moldova, dacă concetățenii noștri vor decide astfel”, a declarat Marian Lupu la evenimentul de inaugurare a edificiului, amintind, în acest context, și de alte proiecte de succes cum ar fi Zona Economică Liberă „Bălți”, care și-a deschis subzone chiar și la sudul republicii.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a subliniat că proiectul de la Parcul Industrial Edineț are drept scop dezvoltarea echilibrată a orașelor din regiune, sporirea atractivității investiționale și oferirea de servicii calitative pentru cetățeni.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, a apreciat pozitiv calitatea lucrărilor efectuate și a menționat că printre prioritățile Guvernului Republicii Moldova un loc aparte îl ocupă crearea condițiilor corespunzătoare pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos. „În regiunile de dezvoltare urmărim să modernizăm infrastructura socială pentru a spori calitatea serviciilor oferite concetățenilor noștri, pentru a reduce dezechilibrul economic dintre mediul rural și cel urban”, a precizat oficialul.

Pe teritoriul Parcului Industrial Edineț activează, de aproape doi ani, o fabrică de producere a concentratelor de sucuri din mere ce funcționează pe bază de biocombustibil. Administrată de grupul de companii „T.B. Fruit”, fabrica a favorizat crearea în regiune a sute de locuri de muncă, mai cu seamă pentru agricultorii din regiune.

Parcul Industrial Edineț a fost inaugurat în octombrie 2013, în cadrul primei ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Atunci, în prezența vicepremierului Valeriu Lazăr, a fost pusă piatra de temelie a viitorului parc industrial.

Sursa: adrnord.md