Peste 600 de reprezentanți din cadrul autorităților locale, din instituții ale statului, private, instituții de învățământ, organizații neguvernamentale, presa națională și locală, reprezentanți ai Ministerului de interne, procurori, judecători, avocați și personal din cadrul sistemului judecătoresc, au primit astăzi la Edineț informații în cadrul a două ședințe publice, despre stadiul de implementare a reformei și aspecte sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Participanții au fost interesați de consecințele produse, de reducerea numărului de judecătorii, de la 44 la 15 instanțe de primul nivel, ei punând întrebări despre calitatea actului de justiție, despre posibila scurtare a judecății cauzelor aflate pe rol, despre specializarea judecătorilor, precum și despre metoda de repartizare a dosarelor între instanțele comasate, ca urmare a aplicării legii de optimizare a harții instanțelor judecătorești.

Publicul a fost interesat, de asemenea despre metodele autorităților de justiție, de luptă împotriva corupției în sistemul de justiție și de sporirea integrității judecătorilor. Au fost dezbateri și în legătură cu decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, un subiect aflat pe agenda cotidiană, atât a publicului larg, cât și a autorităților.

Dezbaterile s-au desfășurat pe parcursul a peste 6 ore, la sfârșit organizându-se un sondaj în rândul participanților, cu privire la calitatea actului de justiție și așteptările publicului cu privire la rezultatele modernizării sistemului judecătoresc, sondaj ale cărui rezultatele vor fi date publicității ulterior.

Evenimente similare celor găzduite astăzi de orașul Edineț vor fi organizate în toate orașele unde funcționează cele 15 judecătorii rămase după aplicarea legii de reorganizare a hărții judecătorești.

Activitățile de informare fac parte din campania de informare în interes public organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii în parteneriat cu Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată, Ministerul de Justiție, Institutul Național al Justiției, Judecătoria Edineț, Cancelaria de Stat, Organizații neguvernamentale și reprezentanți ai presei, având suportul proiectului european de asistență „Sporirea Eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova”.

La Edineț au fost prezenți reprezentanți de vârf din cadrul sistemului de justiție, și anume, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – Victor Micu, șeful Secretariatului CSJ, Valentin Lastavețchi, membru CSM, Dorel Musteață, directorul AAIJ, Valentina Grigoriș, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, Promo-LEX, CRJM, precum și mai mulți jurnaliști naționali și locali.

Pentru mai multe informații, accesați:

http://www.realitatea.md/video-autorita-ile-publice-i-private-din-edine-au-fost-informate-cu-privire-la-stadiul-de-implementare-a-reformei-in-sistemul-judecatoresc_52962.html