Pe teritoriul Parcului Industrial „Edineț” va funcționa un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor. Ceremonia oficială de deschidere a avut loc joi, 30 noiembrie. La eveniment au participat președinții raioanelor Edineț, Glodeni, Fălești, Sângerei, Râșcani, Briceni, Dondușeni, Drochia, Soroca și Florești, precum și vicepremierul Octavian Calmîc.

Proiectul de construcție a depozitului, al cărui beneficiar este cooperativa de întreprinzător „Ecofruct Com”, a fost realizat cu suportul unui grant oferit de Banca mondială prin intermediul „Proiectului Agricultură Competitivă în Moldova (MAC-P)”.

Octavian Calmîc a menționat că acesta este un prim pas spre crearea unei infrastructuri moderne de păstrare și sortare a fructelor și legumelor în regiunea de nord al țării, oferirea unor servicii de calitate mai multor agenți economici din sectorul agroalimentar.

În discuțiile cu președinții raioanelor, vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că PI „Edineț” este un exemplu elocvent de realizare cu succes a unei inițiative a mediului privat, susținută de autoritățile raionale și centrale. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a îndemnat președinții raioanelor să preia experiența respectivă și să creeze asemenea platforme în unitățile administrativ-teritoriale, formând, în așa mod, centre industriale care vor crea atât noi locuri de muncă, cât și contribui la dezvoltarea economică a zonelor respective.

În cei patru ani de activitate a Parcului Industrial „Edineț”, volumul investițiilor realizate de cei 5 rezidenți a constituit peste 402 milioane lei, iar volumul vânzărilor fiind de 361,5 milioane lei. În perioada respectivă de timp fiind achitate 13,8 milioane de lei.

 

Sursa: agrobiznes.md