Campania de promovare a valorilor europene la Edineț

Echipa IDIS ”Viitorul” a organizat primele ”universiade publice” în care a discutat cu cetățenii despre Integrarea Europeană a țării noastre, despre prevederile Acordului de Asociere, așteptări, beneficii, mituri. Prima întâlnire publică a avut loc la Edineț, sâmbătă, 5 iulie. Totodată, a fost desfășurată o expoziție de 45 caricaturi care arată prin comparație realitatea din țările UE și cea din Republica Moldova în diverse domenii.
Activitățile au loc în cadrul proiectului Campanie de advocacy pentru sprijinul integrării europene și a europenizării Republicii Moldova și se vor desfășura în perioada iunie-septembrie 2014, cu suportul financiar al Fundației SOROS-Moldova.
Scopul proiectului constă în creșterea gradului de conștientizare a procesului de Integrare Europeană a Republicii Moldova în rândul cetățenilor, dar și al elitelor regionale, instituțiilor mass-media. Activitățile preconizate se înscriu inclusiv și în Programul de activitate al Guvernului RM pentru anii 2011-2014.

Primarul oraşului Edineț, Constantin Cojocari, a salutat ideea, menționând că ”trăim niște clipe mai speciale de la semnarea Acordului de Asociere. Suntem martorii unui fapt istoric. Considerăm nobilă această intenție a IDIS ”Viitorul” de a deschide această caravană la Edineț și rămâne să promovăm mai departe conceptul de europenizare la Edineț, un oraș multietnic, dar încă inhibat la acest capitol. Suntem conștienți că acesta este drumul pe care trebuie să mergem”.

Expertul IDIS, Cornel Ciurea, a precizat că ”deși am semnat Acordul de Asociere nu înseamnă că lucrurile se vor schimba radical chiar de a doua zi. Trebuie să muncim mult la nivel național, iar aceste desene expuse ilustrează foarte clar situația din Vest și din Est. Conștientizăm faptul că societatea noastră este împărțită între Est și Vest, dar calea europeană este cea corectă. R. Moldova este un tot întreg și nu poate fi luată pe bucăți. De aceea, tot acest întreg trebuie să jungă în UE”.

Locuitorii orașului, au admirat expoziția de caricaturi și au adresat întrebări experților. Unii din ei s-au arătat sceptici privind viitorul european al țării, alții, dimpotrivă, susțin ideea și își pun mari speranțe în viitorul țării.