Taxa pe Valoarea Adăugată, sau TVA, reprezintă un impozit indirect achitat la livrarea sau importul bunurilor şi serviciilor în sau pe teritoriul Republicii Moldova. Se aplica la majoritatea bunurilor şi serviciilor cumpărate sau vândute pentru utilizare sau consum pe teritoriul Republicii Moldova. Bunurile vândute la export sau serviciile prestate persoanelor de peste graniţă ca regulă nu sunt supuse plăţii TVA. Totuşi, importurile sunt impozitate pentru a crea un sistem echitabil pentru producătorii autohtoni astfel, ca ele să poată concura la egal cu furnizorii din afara Moldovei.
În scopul aplicării TVA, plătitor poate fi orice individ, parteneriat sau companie care importă sau livrează bunuri sau servicii taxabile în procesul activităţii economice şi este înregistrat sau este subiect al înregistrării la Ministerul Finanţelor ca plătitor de TVA.
Toate activităţile economice cu vânzări mai mari de 300 000 MDL pe parcursul a 12 luni este obligată să se înregistreze ca plătitor de TVA la Inspectoratul Fiscal al Ministerului de Finanţe unde i se atribuie Codul TVA. Acest Cod trebuie să fie înscris pe orice factură TVA. Sunt scutiţi de înregistrare autorităţile guvernamentale, agenţiile publice, instituţiile medical-sanitare şi deţinătorii de patente de întreprinzător, care nu sunt obligaţi să plătească TVA. Afacerile cu venituri mai mari de 100 000 MDL pe parcursul a 12 luni se pot înregistra ca plătitori de TVA dacă achitările pentru bunurile sau serviciile livrate se efectuează prin transferuri bancare.
Cota TVA
• Cota standard a TVA este de 20%. Această cotă se aplică la toate bunurile şi serviciile produse în Moldova precum şi la toate bunurile şi serviciile importate, care sunt supuse plăţii TVA.
• Cotă redusă de 8% se aplică unele produse de panificaţie, lactate, zahăr, medicamente şi la unele bunuri conform listelor prevăzute de Codul Fiscal.
• Cota de 6% se aplică pentru gazele naturale lichefiate, atît la cele importate, cît şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova.
• Cota 0% se aplică pentru produsele alimentare şi nealimentare pentru copii, conform listei aprobate în legea bugetului pe anul respectiv precum şi altor bunuri şi servicii prevăzute expres de Codul Fiscal.