PROIECTUL ECOVERDE DE LA EDINEȚ A PRIMIT FINANȚARE

Fondul de Dezvoltare și Investiții Europene pentru Moldova (EDIFM) a aprobat fondurile pentru proiectele ECOVERDE de la Edineț, Criuleni, Ștefan Vodă și Căușeni.

Astfel până în 2012 în acestea dar și alte localități din țară urmează să fie construite uzine care vor prelucra deșeurile și vor produce energie electrică. Fiecare uzina ECOVERDE va fi construită respectând strict regulamentul UE și bazat de asemenea pe cerințele locale ale Ministerului Mediului al Republicii Moldova. Conceptul este similar celui care este implementat în Europa de Vest în țări precum Italia sau Germania.

Aceasta s-ar putea dovedi o soluție eficientă și non-poluantă de tratare a deșeurilor din țara noastră, eliminând nevoia gropilor de gunoi care este principala cauză a poluării mediului înconjurător.

Proiectele ECOVERDE oferă deasemenea o soluție de colectare a deșeurilor cu ajutorul camionelor de ultimă tehnologie, adaptate pentru Republica Moldova, care vor colecta deșeurile în mod ecologic din recipiente noi care vor fi localizate în fiecare oraș.

Agricultorii, au și ei de beneficiat de pe urma acestor proiecte în contextul în care pot folosi compost ecologic care va fi produs de uzină pentru a-și spori roada culturilor, lucru pe care colegii lor din UE îl fac de peste 30 de ani.