Lansarea Proiectului „Ecoverde” la Edineţ

În Edineț a avut loc lansarea proiectului «Ecoverde», la care au participat coordonatorii proiectului din Uniunea Europeană, România și Republica Moldova, primarii din localitățile Briceni, Rîșcani, Edineț și a zonelor incluse în aria de acoperire a proiectului, precum și invitați din zonele învecinate ale Ucrainei. Oaspetele de onoare la acest eveniment foarte important pentru Republica Moldova a fost președintele Parlamentului, dl Marian Lupu.

Primarul Constantin Cojocari Edineț  și-a exprimat recunoștința profundă față de coordonatorii de proiect  pentru faptul că depun atît de mult efort pentru ameliorarea situației agravante a mediului atît din țară cît și, în special, din Edineț.

La eveniment a participat şi Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Marian Lupu care a apreciat înalt lansarea acestui proiect și a menționat că, în condiții de criză economică, aceste investiții, de circa o jumătate de miliard de dolari, sunt extrem de necesare pentru remedierea multor probleme. Șeful Legislativului a specificat că urmare a implementării acestui proiect vor fi create circa 2500 de locuri noi de muncă și se va oferi o soluție eficientă și non-poluantă de tratare a deșeurilor din țara noastră, eliminând nevoia gropilor de gunoi care este principala cauză a poluării mediului înconjurător.

În cadrul acestui proiect urmează să fie construite, în diferite localități ale Moldovei, unsprezece uzine care vor prelucra deșeurile și vor produce energie electrică. Proiectul presupune colectarea deșeurilor cu ajutorul camioanelor de ultimă tehnologie, adaptate pentru Republica Moldova, care vor colecta deșeurile în mod ecologic din recipiente noi care vor fi localizate în fiecare oraș. Agricultorii au și ei de beneficiat de pe urma acestor proiecte în contextul în care pot folosi compost ecologic care va fi produs de uzine pentru a-și spori roada culturilor, lucru pe care colegii lor din UE îl fac de peste 30 de ani.