Eveniment de amploare la Edineţ: Zliele Regiunii de Dezvoltare Regională Nord, ediţia a II-a

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a inaugurat azi, la Bălți, Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (Zilele RDN), ediția II. Evenimentul de inaugurare a reunit peste 100 de participanți din nordul Republicii Moldova, România, Letonia, Ucraina și Polonia. Zilele RDN se desfășoară în perioada 24-27 septembrie 2014, în orașele Bălți, Edineț și Soroca.

La Edineţ evenimentul a început cu întîlnirea delegaţiei din Letonia, România şi reprezentanţilor ADR Nord de către Primarul oraşului Edineţ, d. Constantin Cojocari şi Preşedintele Raionului Edineţ, d. Viorel Albu, după care a fost inaugurat Tîrgul-expoziţional „Toamna de aur 2014”.

Evenimentul a continuat cu vizita delegaţiei la LT „Mihai Eminesu”, unde au fost prezentate oraşele Edineţ şi Rēzekne, fiind puse în valoare oportunităţile investiţionale şi determinate măsurile comune de dezvoltare socio-economică. Orașul Edineț va colabora cu orașul Rēzekne din Letonia, fiind semnat un acord de colaborare în acest sens.

Tot în contextul Zilelor RDN, ediția a II-a, ADR Nord și Primăria orașului Edineț au semnat un acord de parteneriat în cadrul proiectului „Conectarea Parcului Industrial Edineț la infrastructura de acces și utilitățile publice”, în valoare totală de peste 9,5 milioane de lei, bani ce urmează a fi alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

În a doua parte a zilei, delegaţia a vizitat Camera de Comerţ şi Industrie, filiala Edineţ, Centrul de Servicii NEXUS şi Asociaţia Raională pentru Educarea Adulţilor Prutul de Sus (AREAP), după care au participat la două activităţi, desfăşurate în paralel:

1. Seminar pentru ONG, APL, antreprenori şi reprezentanţi ai direcţiei de învăţămînt „Parteneriate locale pentru susţinerea antreprenoriatului în RDN”.

2. Masă rotundă organizată de IDIS „Viitorul” la tema „Organizarea pieţii UE de produse agroalimentare: oportunităţi pentru producătorii din Republica Moldova”.

Zilele RDN, ediția II, sunt organizate în parteneriat cu Primăria municipiului Bălţi și Primăriile orașelor Edineţ și Soroca, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonă (VARAM), Proiectul „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (ESRA), Agenția pentru Eficiență Eenergetică, Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Filialele Bălţi, Edineţ și Soroca a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Zona Economică Liberă „Bălți”, Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, Asociaţia Apicultorilor din Bălţi, S.R.L. Melifera-Nord, Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Parcul Industrial „Răut”, Incubatorul de Afaceri Soroca, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Congresul Autorităților Locale din Moldova.