Mobilizarea populaţiei spre a face o schimbare

Sîmbătă, 5 mai 2012, în Gimnaziul din Edineţ a avut loc o acţiune cu genericul „Europa la noi acasă – solidaritate între generaţii” organizată de Mişcarea Europeană din Moldova şi un grup de iniţiativă a Gimnaziului din Edineţ compus din elevi şi coordonatorii proiectului la nivel local d-na Ganuşceac Elena, profesoară de limba engleză şi d-nul Roşca Sergiu, profesor de istorie, cu susţinerea Ministerului Educaţiei.

Activitatea a început cu o masă rotundă „Tinerii ne aduc Europa acasă”, la care elevii de rînd cu profesorii, părinţii şi reprezentanţi ai societăţii civile şi-au expus părerea despre ce măsuri ar fi trebuit să fie întreprinse de către cetăţeni ca să fie ridicat nivelul de trai al oraşului.

Acţiunea a continuat cu deschiderea oficială a unui parc în curtea gimnaziului bine amenajat, cu bănci noi, spaţii cu flori şi multe, multe baloane, numit „Aleea Tinereţii”. Pentru amenajarea acestui colţişor al naturii au muncit cot la cot atît elevii cît şi profesorii, şi părinţii, fiind susţinuţi financiar de agenţi economici din teritoriu.

În general, acţinea a avut scopul să încurajuze edineţenii să contribuie la dezvoltarea şi menţinerea în ordine a oraşului şi ca să le fie auzit mesajul s-au îmbrăcat în culorile drapelului naţional – albastru, galben şi roşu şi au ieşit în ritm de dans la un flash-mob în piaţa „Ştefan cel Mare”. Un alt grup de tineri au întins de-a lungul pieţii o panglică de circa 50 metri pe care era scris în mai multe limbi „VOTEZ PENTRU VIITOR”.