Premiul special pentru buna guvernare

Cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova au fost premiate la 12 decembrie curent în cadrul unei ceremonii naționale. La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Guvernului Republicii Moldova, donatori și reprezentanţi ai autorităţilor locale. În cadrul Ceremoniei Naționale de Premiere a Programului Bunelor Practici au fost oferite 21 de mențiuni, 14 certificate de participare, 4 premii de gradul III, 4 de gradul II, 6 premii de gradul I și patru premii speciale pentru cele mai bune practici elaborate de administrațiile publice locale din țară, care au fost implementate în perioada 2012-2013.

Primăria oraşului Edineţ s-a ales cu premiul special la secţiunea „Buna guvernare”. Accesul la informaţie este considerat un drept al omului foarte important, de aceea primăria oraşului Edineţ încearcă să nu lezeze acest drept, în acest context, administraţia oraşului Edineţ utilizează toate mijloacele posibile de comunicare cu cetăţenii: pagină web, pagină oficială pe reţelele de socializare, buletine informative, pliante, sondaje publice şi chiar panouri amplasate în oraş. Prin intermediul practicii, administraţia publică locală a intenţionat să motiveze cetăţenii să participe în sistemul decizional al oraşului deoarece, până în anul 2011, cetăţenii se informau doar din presa scrisă. Astfel, primul pas a fost făcut în anul 2011, când a fost creată pagina web a primăriei: http://primariaedinet.md/. Pagina oferă informaţii despre oraş, include noutăţi şi evenimente, permite comunicarea cu primarul prin rubrica „Scrie primarului” şi prezintă o serie de informaţii cu caracter public. Potrivit sondajului online, pagina web este considerată foarte utilă în opinia a 53% de vizitatori. Aceasta a fost accesată de practic fiecare cetăţean din oraş, înregistrând peste 15 330 de vizitatori unici, majoritatea fiind din Republica Moldova, România şi Italia.

Activităţile zilnice ale administraţiei publice locale şi evenimentele ce au loc în oraşul Edineţ sunt promovate şi prin intermediul reţelelor de socializare Facebook şi Odnoklasniki. Pagina de Facebook a primăriei Edineţ este apreciată de peste 536 de persoane, având un impact săptămânal al postărilor de aproape 600, în timp ce pe reţeaua Odnoklasniki vizualizările totale ale postărilor constituie 1 419 736, numărul vizitatorilor unici fiind 14 806, dintre care 61% femei. Şi veştile bune circulă repede în oraşul Edineţ datorită buletinului editat lunar de către primărie „Noutăţile de zi ale Edineţului”.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.