Iertată să ne fie modestia, dar chiar suntem bravo, noi, echipa Dialog Intercultural Edineţ. Uneori mai leneşi, alteori insuficient de responsabili, dar de obicei dinamici, creativi şi surprinzători!
Semenii noştri ne cunosc pentru activităţile pe care le organizăm în cadrul proiectului „Dialog Intercultural în Republica Moldova”, realizat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Asociatia Obştească „Demos”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei pentru Copii „Pestalozzi” din Elveţia.
Săptămîna aceasta le-am făcut tinerilor din Edineţ o sărbătoare pe cinste – Park Quest. Activitatea a avut ca scop explorarea şi cunoaşterea Grădinii Publice „Vasile Alecsandri” din oraşul natal, învăţarea modalităţilor de depăşire a barierelor de comunicare între entii şi toleranţă interetnică.
Activitatea Park Quest implică sarcini cognitive şi sportive, prin care colegii noştri din instituţiile de învăţământ pre-universitar din or. Edineţ au dezvoltat ablitităţi de lider, de lucru în echipă, de comunicare, soluţionare a conflictului şi toleranţă. Astfel de activităţi le formează participanţilor competenţe de orientare în spaţiu (în timp limitat), încredere de sine şi în colegii de echipă. Cu un an în urmă a fost prima încercare, suficient de reuşită, şi acum devine o tradiţie organizarea City şi Park Quest.
Chiar dacă pregătirile evenimentului Park Quest a durat o veşnicie (două luni), evident că nu s-a trecut şi fără peripeţii, tocmai despre ele vom povesti acum…
În pofida dimineţii reci ai primei zile de vacanţă de toamnă, am reuşit până la venirea participanţilor să pregătim rechizitele şi instrumentele pentru însărcinări şi îndeplinirea acestora. S-au format 3 echipe, numărul membrilor fiind mai mare decât cel preconizat, iar fiecare din noi ghida câte una din echipe.
Dacă pentru executarea însărcinărilor erau preconizate 90 minute, participanţii dornici de aventuri au parcurs traseul în cel mult 45 minute. Toate 3 echipe erau pline de entuziasm, ceea ce a şi determinat rezultatul – Comoara a fost găsită de prima echipă în interval de 45 secunde de celelalte 2 echipe.
La capitolul peripeţii… Însărcinarea Răvaşul scris cu lapte, una din echipe, din întâmplare sau intenţionat, a dat foc foii pe care era scrisă următoarea destinaţie a traseului, însă Stareţul i-a ajutat să depăşească panica, care se înfiripa în echipă. Unul din instrumentele însărcinărilor era şi hârleţul, care l-am constatat dispărut, când am început să strângem toate chiţibuşurile noastre, însă, în mod miraculos, unul dintre participanţi şi-a adus aminte că hârleţul nu era anexa premiului şi l-a întors.
Întrucât pregătirea picknicului era în toi, am decis să distrăm colegii noştri cu activităţi şi jocuri energizante, care stimulează lucrul în echipă, încrederea reciprocă, autoafirmare şi alte abilităţi necesare unui lider.
Ceaiul şi friptura iniţial nu au fost apreciate, dar, cum se spune în popor, pofta vine mâncând, iar aerul proaspăt şi rece, oboseala, au favorizat foamea .
Noi, echipa de voluntari, chiar considerăm această activitate inovativă, cognitivă şi distractivă atât pentru semenii noştri, cât şi pentru întreaga comunitate. Suntem recunoscători Primăriei oraşului Edineţ, în persoana domnului primar Constantin Cojocaru şi a specialistului în probleme de tineret şi sport domului Mircea Morari. Ca de obicei, alături de noi au fost specialiştii A.O. „Demos”, Nicolae Samcov, coordonator al echipei Dialog Intercultural Edineţ şi Sanda Samcov, coordonator programe Tineret, care ne-au oferit pentru susţinerea financiară şi logistică.
Mai avem mult de învăţat pentru a trezi interesul tinerilor de a se dezvolta şi a participa activ în viaţa comunităţii. Însă, se zice că practica bate gramatica! De aceea învăţăm din activităţi practice, iar în jurul nostru se formează un cerc tot mai mare de tineri dornici de a cunoaşte, de a participa, de a se dezvolta pentru o carieră de succes.
Vezi galerie foto AICI.